Инж. Василев, какви са Вашите прогнози за предстоящия зимен

...
  Инж. Василев, какви са Вашите прогнози за предстоящия зимен
Коментари Харесай

Инж. Василев, Топлофикация Плевен: Ако плановете за частично закриване на българската енергетика се осъществят, ще се лишим от стабилно производство на електрическа енергия

  Инж. Василев, какви са Вашите прогнози за идния зимен интервал? Ще има ли проблеми със снабдяването с топлинна сила?

    Според мен всички предизвестия за тежка зима са безпочвени. Въпреки компликациите и високата цена, природният газ е подсигурен, газохранилището в Чирен също е цялостно. Няма аргументи за безпокойствие на този стадий. А и за в този момент по нищо не наподобява, че зимата ще е прекомерно студена. Напротив, последните 2 месеца са доста по-меки от нормално.

    Напоследък се приказва за закриване на енергийни мощности, смятате ли, че решението за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% по отношение на 2019 година е съответно?

    Този период е прекомерно къс и според мен и по мнение на целия отрасъл това решение е прекомерно преждевременно. Нито България, нито Европейски Съюз са подготвени за интензивен преход, за какъвто се упорства.

    Ако проектите за отчасти закриване на българската енергетика се осъществят, ще се лишим от устойчиво произвеждане на електрическа сила в България, което е гаранция за по-комфортен живот на нашите съграждани.

    Събитията през последните години потвърдиха, че Старият континент не е подготвен за реализация на интензивен преход към зелена сила. Действията в тази посока демонстрираха, че енергийната сигурност е доста нежна и е рисковано да стартира масирано закриване на мощности. Процесът би трябвало да е муден и еволюционен.

    Какво е най-важното при енергийния преход?

    От първостепенна значимост за българските потребителите, е сигурността на доставките на електрическа сила, като би трябвало да се вземе под внимание и въпросът за ориста на хората от районите, в които може да бъдат закрити енергийни мощности.

    Дори в случай че вземем поради, закриване на целия комплекс Марица Изток, без значение от това в какво ще бъде трансфорат, затварянето ще докара до доста съществени катаклизми в региона. Хора, които десетки години са се изграждали като специалисти по енергетика или минно дело, не могат мигновено да сменят професионалното си занятие.

    Какви ще са отрицателните резултати от ускореното затваряне на ТЕЦ-ове?

    На първо място ще възникне дефицит на електрическа сила. От началото на годината сме изнесли ток за над 4 милиарда евро. Пари, които несъмнено са ни нужни. Но в случай че имаме дефицит, ще се лишим от тези средства, а най-вероятно ще се наложи да внасяме доста по-скъп ток. Едва ли доста хора се замислят, че голяма част от приходите от експорт на електрическа сила отива във Фонда за енергийна сигурност т.е. остава в България и се употребява за обезщетения за скъпия ток за промишлеността. Отделно облагите на държавните енергийни сдружения отиват непосредствено в държавния бюджет.

    Какво е мнението Ви за плана за създаване на акумулатори?

    Има логичност на някои места да се построяват акумулатори за подкрепяне на поддържането на напрежение и покриване на дребен дефицит на сила. Но не виждам кой ще създава силата, която се възнамерява да бъде съхранявана, в случай че се унищожават мощности, формиращи 40% от излъчванията. За мен инвестицията не си заслужава.

    Какво ще кажете за край?

    Смятам, че загубите от затваряне на централи ще са несъизмеримо повече от парите, които Европейски Съюз ще ни отпусне по Плана за възобновяване и резистентност, защото по този начин утвърдените планове основават риск България да остане десетилетия без ток.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР